Полиграф

Първият полиграф на Леонард Кийлър, (Емотограф)Какво е представлявал уредът, с който се извършва полиграфски тест днес?
Това е първият ръчно изработен инструмент на Леонард Килър, който той нарича емотограф. През 1924 бива унищожен от пожар в дома му и това запознава Килър с Уилям Шерър от „Western Electro Mechanical Company”, който по детайлните планове, предоставени му от Килър, започва производство на новия полиграф. През първите 3 месеца от завършването на модела са продадени повече от 70 полиграфа на полицейски участъци в Калифорния и цялата страна.Това е първият масово произвеждан полиграф или „детектор на лъжата”.

 

Полиграфски инструмент на Леонард Кийлър - Психогалванометър
Това е моделът #302, който Килър представя през 50-те години. Към този инструмент той добавя и „третия канал”, който нарича „психогалванометър”. Хартиената ролка е задвижвана от синхронен мотор и се движи със скорост от 6 или 12 инча в минута. Има 4 писеца, като най-долният записва сърдечно-съдовата активност, а най-дългият – електродермалните вариации. Над него е позициониран писецът, записващ дихателната активност. Най-отгоре е поставен т.нар. стимулационен маркер.

 

Полиграф „десептограф” на фирмата Столтинг
Един от първите модели полиграф, наречен още „десептограф”, на фирмата „Столтинг”, произвеждан от 1955 до 1960. Един от най-добрите дизайни за времето си, той съдържа 3 компонента – пневмограф, кардиограф и КГР – съдържащ усилвател и галванометър. Една от особеностите на точно този модел е скрития микрофон. Той се намира под бутафорно копче с 4 дупки, през които да влиза звука.

 

Полиграф инструмент - "Верификатора на истината" (6 канален)
Този модел на „Столтинг”, наречен „верификатора на истината”, е бил моделиран, за да съдържа 6 канала. Главно е бил използван от психолози за лабораторни експерименти, но също е бил използван и от някои полиграфисти. Оборудван е с 6 отделни записващи модула, служещи за 2 мастилени системи с по 3 писеца.

Полиграфът на Lafayette - "електро-кардио канал”
Моделът 76057, на Lafayette, пуснат за продажба през 60те, е оборудван с патентования от фирмата „електро-кардио канал”. Това е и първия полиграф, при който галванометърът е снабден с омметър за точно отчитане на съпротивлението. Смята се, че омметърът отчита липсата или присъствието на наркотици и други вещества в организма на изследваното лице.